Tannhelseteam Mellingen | Hull i tennene/ karies
119
page-template-default,page,page-id-119,page-child,parent-pageid-241,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-4.5,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hull i tennene/karies

Karies eller hull i tennene er den vanligste av alle tannsykdommer.

Kort fortalt oppstår karies når bakteriene på tannoverflaten omdanner sukker til syre som løser opp tannemaljen vår. Emaljen evner å reparere seg selv når det er lang tid mellom hver gang vi tilfører tennene sukker. Det er derfor viktig at vi ikke spiser søtt ofte og at tennene holdes rene.

Kariesangrep kan stoppes gjennom regelmessig fjerning av bakteriebelegg og bruk av fluor, dersom det oppdages i tide. Dersom kariesangrepet får gå dypere i emaljen, blir denne porøs og vil til slutt bryte sammen og lage et “hull” som må repareres hos tannlegen.

Hva slags fyllingsmateriale tannlegene våre anbefaler, avhenger av hvor på tannen og hvor stor skaden er. Alle våre tannrestaureringsmaterialer sikrer krav til Helse, Miljø og Sikkerhet for markedsføring i EØS-området. Amalgam ble forbudt brukt som tannfyllingsmateriale 1. januar 2008.

Nedenfor følger en kort beskrivelse av de materialene vi benytter.
Kompositt er en type plastfylling som gir en naturtro erstatning av den tapte tannsubstansen. De er best egnet som fortannsfyllinger og til å restaurere små og mellomstore hull i jekslene.

Glassionomer er et annet tannfarget fyllingsmateriale som egner seg best til tannhalshull og til reparasjon av gamle fyllinger. Materialet avgir fluor og er gunstig hos individer med høy kariesaktivitet.

Porselen er et alternativ til store hvite fyllinger. Av de ulike fyllingsmaterialene er porselensfyllinger det mest estetiske. De er også gunstige med hensyn til allergier i munnslimhinnen. Porselensinnlegg lages hos en tanntekniker etter at tannlegen har tatt avtrykk av tannen og sementeres på plass ved neste tannlegebesøk. Et porselensinnlegg vil av den grunn være et dyrere behandlingsalternativ enn en komposittfylling

Gull er et slitesterkt og godt materiale med lang levetid. Gullinnlegg krever samme produksjonsprosess som ved porselensinnlegg, og pasienten må to ganger i tannlegestolen – først for avtrykk, siden for sementering.
Gull kan være et godt alternativ dersom pasienten er allergisk for andre fyllingsmaterialer.

Verdt å nevne:
Som nevnt tidligere øker et hyppig sukkerinntak faren for karies. Når det gjelder pastiller, tyggegummi etc med kunstig søtstoff bør man også her være på vakt. Særlig søtsaker som inneholder det kunstige søtstoffet sorbitol, kan ved overforbruk føre til hull i tennene. Xylitol derimot er mer gunstig som sukkererstatningsmiddel.