Tannhelseteam Mellingen | Kroner og broer
127
page-template-default,page,page-id-127,page-child,parent-pageid-241,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-4.5,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Kroner og broer

Når tenner mangler eller er så ødelagte at de ikke kan bygges opp med fyllinger, kan disse erstattes i form av kroner og broer, som sementeres fast på egne tenner. Slike protetiske løsninger er svært holdbare, estetisk pene og vil føles som ekte tenner.

Krone
Det finnes flere typer kroner. Tannlegen vil diskutere de ulike alternativer med deg slik at dere sammen kan komme frem til en løsning som passer best for deg. Tannlegen må slipe til den ødelagte tannen, og deretter ta et avtrykk. Dette avtrykket sendes til en tanntekniker som lager en nøyaktig modell av den tilslipte tannen. Når kronen kommer tilbake til oss, må den tilpasses bittet ditt og sementeres fast.

En krone av metallkeram er den vanligste type krone. Kronen har en indre kjerne av metall, som dekkes med porselen slik at tannen blir naturtro. En krone i metallkeram kan brukes på de fleste tenner og gir et holdbart og pent resultat.

I en krone med aluminiumoksid- / zirkoniumkjerne er kjernen hvit, noe som gjør den enda mer naturtro enn en krone av metallkeram.

Kroner i helkeram er de mest naturtro. Fullkroner av porselen vil reflektere den underliggende tannfargen, siden de ikke har noe metallkjerne. Helkeramer er å foretrekke når kravet til estetikk er viktigst.

Gullkroner brukes sjeldnere enn kroner i metallkeram og helkeram, men er et svært trygt valg der estetikken ikke er avgjørende, for eksempel ved kraftig tyggetrykk eller tanngnissing.

Viktig å huske på?
Kroner tåler mye og er nesten uslitelige, men roten kan fortsatt utsettes for karies, slik at god tannhygiene og regelmessig kontroll er meget viktig.

Broer
Broer benyttes ofte når en eller flere tenner mangler. En forutsetning er at pasienten har noen sterke tenner riktig plassert i munnen, som broen kan festes til. Broer fremstilles av tanntekniker på samme måte som kroner av metallkeramtypen og loddes sammen til en bro. For at en bro skal vare, er det viktig at pasienten er nøye med renhold og får regelmessig oppfølging av tannlege eller tannpleier for kontroll av broen.