Tannhelseteam Mellingen | Rotfylling
134
page-template-default,page,page-id-134,page-child,parent-pageid-241,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-4.5,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Rotfylling

Inne i tannens midtre del finner vi et bindevev bestående av blodkar og nerver, på fagspråket kalt “pulpa”. Pulpa sørger for transport av næring til tannen og er tannens nerveforsyning. Når dette vevet blir betent eller infisert, må tannen rotfylles.

Det er mange årsaker til at “nerven” i tannen kan bli betent eller infisert. En stor fylling som over tid har irritert “nerven”, et stort hull, sprekker og lekkasjer er blant noen. Resultatet er en betennelsesreaksjon i tannen med innvekst av bakterier som etter hvert gjør at “nerven” dør. Rotbehandling kan også være nødvendig dersom tannen har vært utsatt for et traume.

En rotbehandling innebærer at “nerven” fjernes, og rotkanalene blir renset og opparbeidet, før de til slutt fylles igjen med et gummilignende materiale, som hindrer nye bakterier i å trenge inn i tannen. En slik behandling kan ta litt tid å utføre og vil kreve flere besøk.

Tenner som har blitt rotfylt, vil alltid være svakere enn friske tenner fordi de tørker ut og blir sprø. Det er derfor ikke uvanlig at de brekker senere i livet. Det kan derfor behov for en porselenskrone for at tannen skal kunne tåle tyggetrykket.

Dersom “nerven?” er levende og betent, vil behandlingen starte først etter at pasienten har fått ordentlig med bedøvelse. Om “nerven” er død, trengs som regel ingen bedøvelse, men bedøvelse tilbys alltid pasienter som er var for smerte. Vi legger stor vekt på at rotfylling skal være en smertefri behandling for pasienten.