Tannhelseteam Mellingen | Tannkjøttsykdommer
174
page-template-default,page,page-id-174,page-child,parent-pageid-241,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-4.5,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
provebilde

Tannkjøttsykdommer

Over 90 prosent av alle nordmenn har tannkjøttsykdommer fra tid til annen. Tannkjøttsykdommer deles i to hovedgrupper: gingivitt og periodontitt.

Gingivitt
Gingivitt er en bakteriell infeksjon i det synlige bløtvevet. Hvis tannkjøtt og tenner ikke rengjøres godt nok hver dag, vil bakteriebelegget eller plakket legge seg langs tannkjøttranden og føre til at det utvikler seg gingivitt. Tannkjøttet blir da rødt, hovent og blør lett. Hvis plakket får ligge i ro noen uker, vil det forkalkes og bli til tannstein. Tannstein har en ru overflate og tiltrekker seg nye bakterier. Plakkets tykkelse øker og mengden tannstein vil etter hvert øke. Dette irriterer tannkjøttet og gir betennelse.

Dersom plakk og tannstein fjernes vil betennelsen gå tilbake. Plakk som ligger over tannkjøttranden kan du fjerne selv. Våre erfarne tannpleiere viser deg hvilke hjelpemidler som fjerner plakket best mulig. Tannstein over tannkjøttranden, og plakk og tannstein under tannkjøttranden må derimot fjernes av tannpleier for at betennelsen skal gå tilbake. I en slik behandling brukes ultralydinstrument eller vanlige håndinstrumenter.

Gingivitt er den tannkjøttsykdommen som flest opplever, men regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd eller tannstikker er som regel nok til å holde tannkjøttet friskt.

Periodontitt
Periodontitt er en kronisk betennelse som går i dybden og som rammer tannfestet. Da har det blitt dannet dype lommer langs tannroten. I lommene vil bakterier irritere og angripe tannkjøtt og kjeveben. Dette fører til at tennenes feste i kjeven angripes og selve benet rundt tannen brytes ned, tennene blir da etter hvert løse. Ofte merker man ingen symptomer før prosessen har kommet ganske langt. Får man lommer, er det vanskelig å holde tennene rene på egenhånd og det er derfor viktig å gå jevnlig til tannlege/tannpleier.

Behandling av periodontitt tar sikte på å stoppe utviklingen av sykdommen. Vi gir deg først instruksjoner i hvordan du skal foreta den daglige tannrengjøringen. Deretter gjør vi en grundig rensing av hele rotoverflaten rundt hele tannen. En slik dyp rensing er en tidkrevende, vanskelig prosess og gjøres oftest i flere behandlinger, vanligvis 4 behandlinger. Målet er å oppnå en ren, glatt og plakkfri rotoverflate. Ved alvorlig periodontitt må denne behandlingen noen ganger gjøres i kombinasjon med et mindre kirurgisk inngrep. Etter at behandlingen er avsluttet, er det er viktig med jevnlige kontroller, vanligvis hos tannpleier. Tennene renses da under tannkjøttskanten hvor det er vanskelig å komme til selv. Tannpleier sjekker om man klarer å holde tennene tilstrekkelig rene for å hindre tilbakefall og gir eventuell rettledning. I tilfeller der tilstanden er mer fremskredet, må man forberede seg på en omfattende behandling og livslang vedlikeholdsfase.

For å få periodontitt må de aggressive bakterieartene trives. Risikofaktorer er dårlig munnhygiene, røyking, diabetes og stress. Man regner også med at det er en viss arvelig faktor med i bildet. God oral hygiene er et absolutt krav før en eventuell behandling tar til. Vi oppfordrer også pasientene til å slutte å røyke. Om dette ikke følges, er det fare for at periodontitten kommer tilbake og behandlingen blir verdiløs.